Zwart is (g)een kleur

Zwart is (g)een kleur

W O E N S D A G K L E U R D A G – Zwart dragen. You love it or you hate it, denk ik wel eens. ‘Zwart is geen kleur’, wordt er zelfs gezegd. Als je het meest zwarte zwart zou pakken dan is dit inderdaad waar: er wordt geen licht weerkaatst en dus kan er geen kleur ontstaan of gezien worden. Maar het zwartste zwart is op aarde nog niet gevonden al komt de verfkleur ‘Vantablack’ wel in de buurt: deze speciale coating absorbeert 99,9 % van het licht wat erop valt. Over zwart is oneindig veel te vertellen!

Niet kleurloos met zwart

vrouw in zwart met hoed

Zelf heb ik jarenlang zwart gedragen. Dat kwam zo: Ik was vanaf haar start in 1995 fan van Cora Kemperman. De ontwerpster die een eigen kledinglijn startte na de stop van het legendarische Mac & Maggie waar zij achter de schermen verantwoordelijk was voor de ontwerpen. De kleding van Cora had een artistieke look, anders dan anders, en daar voelde ik mij fijn bij. Cora Kemperman ontwierp haar kleding altijd eerst in zwarte stof. Omdat ze, zoals zij het zelf omschreef, de pure vorm en het silhouet van een kledingstuk op die manier goed kon ontwikkelen. Herkenbaar voor mij vanuit mijn grafische vak: een logo-ontwerp start ik altijd in zwart. De collecties bestonden dan ook altijd uit veel zwarte stukken, minder stukken werden in andere kleuren uitgevoerd. Zowel op de kunstacademie als in de periode dat ik in Amsterdam woonde was zwart voor mij een veel voorkomende kleur. Ook later, na de geboorte van onze zoon, droeg ik donkere grijzen, bruintinten zelfs en vooral veel zwart.

Ik voelde me overigens niet kleurloos in het zwart wat ik al die jaren droeg maar ik weet inmiddels wél dat ik de keuzes maakte vanuit veiligheid en gemak … Mijn kleding was weliswaar artistiek maar het zwart gaf bovenal geborgenheid en bescherming. Zéker toen ik de eerste jaren als moeder niet zo goed meer wist hoe ik me moest kleden omdat mijn lichaam zo was veranderd. Bijkomstig praktische effect: als je halve kledingkast zwart is past er altijd wel iets bij elkaar. Lekker makkelijk als jonge moeder die zo snel mogelijk klaar wilde staan voor haar kind. Ik moet bekennen dat ik daardoor minder creatief met mijn kleding omging dan nu, al denk ik dat mijn omgeving daar anders naar keek. En nog eerlijker: ik hou nog steeds heel erg van zwart. Ik pas het alleen zó anders toe dan een jaar of 3 geleden en ik waak ervoor dat ik mijn creativiteit blijf aanboren mét meer kleuren dan zwart.

De technische kant van zwart

Terugkomend op de stelling dat zwart geen kleur is: dat is dus niet het geval. Er zijn vele tinten zwart en zwart is een belangrijk onderdeel van onze mode, zeker in de winter. Er zijn stylistes die zeggen dat geen enkele vrouw zwart zou mogen dragen omdat het haar niet staat. Gelukkig werk ik met een systeem waarin zwart is juist wél een onderdeel is voor bepaalde kleurtypes. Het is vooral belangrijk dat jij als mens uiting kunt geven aan jouw verlangens naast wat er technisch mogelijk is. Diepe kleurtypes staat zwart vaak zeer goed, heldere types ook. En ook als je wél van zwart houdt maar een lichter of gedempter type bent, heb ik altijd wel tips voor je hoe je zwart kunt dragen en er nog steeds stralend uit kunt zien.

Zwart en de werking voor je figuur

De meeste vrouwen vinden dat zwart afkleed. Deels is dit zo: zwart verkleint optisch waar wit een vergrotend effect heeft. Toch kan het effect van zwart averechts werken. Stel jezelf een groot massief zwart vlak voor en een even groot bewerkt vlak waarin van alles te beleven is omdat er kleur en structuur in te zien zijn of een patroon: welk vlak oogt nu massiever? Het zwarte vlak want optisch heeft het oog weinig te beleven. Dat is precies wat er plaatsvindt als je jezelf als een vlak zou beschouwen. In plaats van het afslankende effect bereik je eerder een vergrotend effect. Zorg dus dat er, ook als je zwart draagt in grote vlakken, iets te beleven is!

Zwart in combinatie met andere kleuren

Je kunt zwart erg goed gebruiken om te combineren met andere kleuren. Niet voor niets zie je dat zwart een perfecte basiskleur is. Niet alleen als kledingstuk op zich maar ook als basiskleur voor dessins. Test maar eens uit wat rood doet als je het naast wit legt en daarna naast zwart. Doe hetzelfde met magenta, groen, kobaltblauw en oranje. Zie je het verschil? Zo kun je zwart dus inzetten om een andere kleur meer of minder kracht te geven.

Zwarte perioden

In mijn werk als kledingcoach kom ik dikwijls mensen tegen die ‘zwarte perioden’ kennen. En dan bedoel ik nog niet eens zozeer de zwarte perioden in hun leven al moet ik eerlijk zeggen dat hier vaak een groot raakvlak ligt. In de verhalen van de mensen die ik help bij het ontwikkelen van een nieuwe kledingstijl hoor ik terug dat zwart een heel emotionele waarde heeft. Mensen vertellen me hoe beschermend zwart dan voor hen voelde. In perioden in hun leven waarin het prettig was om niet al te lang te hoeven nadenken over hun kledingkeuze bood zwart een vertrouwde optie. Niet zo gek: zwart trekt het licht naar zich toe wat een effect van geborgenheid geeft. Vaak voel je je beschermt voor de buitenwereld in zwart – je kunt opgaan in de massa – waar de tegenovergelegen kleur wit je vaak kwetsbaar doet voelen. De wens voor bescherming is een logisch verlangen als je vol bent van je eigen emoties en er even geen zin in hebt dat anderen hier in gaan roeren.

Symbolische betekenissen

Zwart staat voor verschillende symbolische betekenissen. Zo ervaren mensen zwart als kleur van elegantie, overwicht (denk maar aan de advocaat in zijn of haar toga!), kracht, veiligheid. Zwart geeft ook somberheid weer, je komt koppig of star over en moet oppassen om niet te gesloten te raken. Als je eenmaal weet waar jouw behoeftes, krachten en zwakke punten liggen en je voelt goed aan wat je nodig hebt, kun je de kleur zwart steeds vaker in gaan zetten op een manier die voor jou persoonlijk werkt. Een paar voorbeeldjes:

  • heb je behoefte aan ruimte en tijd voor jezelf maar bevindt je je die dag in een drukke ruimte? Probeer voor dat moment eens iets zwarts te dragen.
  • ben je snel overprikkeld door felle kleuren om je heen? Kijk of dit als je zwart draagt wat minder wordt.
  • ben je een krachtige persoonlijkheid en heb je het gevoel dat jouw omgeving weleens door jou wordt overweldigd waardoor wat je te vertellen hebt niet aankomt? Onderzoek of het scheelt als je zwart draagt. Reageert je omgeving anders op je?
  • ben je juist een zacht introvert persoon die het gevoel heeft niet gezien te worden én draag je veel zwart? Probeer dan juist eens een andere kleur uit!
  • ben je snel somber of heb je last van stemmingswisselingen én draag je veel zwart? Probeer eens stapje voor stapje nieuwe kleuren toe te voegen. Begin klein met een riempje, sieraad of sjaal.

De ‘little black dress

Een van de zogenaamde musthaves volgens de modewereld is de ‘little black dress’ of LBD genoemd. Een verfijnde klassieke jurk met of zonder mouw, op of iets boven de knie die zoals de naam al doet vermoeden, zwart van kleur is. Geschikt voor elke chique gelegenheid die zich voordoet: Van kerst tot nieuwjaarsborrel tot trouwerij tot plechtigheid bij overlijden. Ik ben van mening dat je deze jurk écht niet perse in je kast hoeft te hebben. Ik vind het belangrijk dat jij je in zo’n jurk prettig moet voelen dus als de woorden ‘jurk’, ‘verfijnd’, ‘klassiek’ en ‘zwart’ niet in jouw stijlwoordenboek voorkomen, is het geen musthave voor jou. Als je wél vindt dat je zo’n jurkje in de kast moet hebben én je bent in het bezit van een donkere ring om je ogen heb ik een tip voor je: kijk eens naar de kleur van die donkere ring rondom je iris en kies een jurk in die kleur. Succes verzekerd!

Wil jij weten welke kleuren het mooiste bij jou staan of wat zwart voor jouw stijl en figuur kan doen? Maak dan een afspraak met mij. Ik help je graag!

Credits fotografie: unsplash