Wat is een capsule wardrobe en wat heb je eraan?

Wat is een capsule wardrobe en wat heb je eraan?

Elke dag zonder stress opstaan omdat je weet wat je aan wilt trekken! Lijkt dit jou ideaal maar weet je niet hoe je dit voor elkaar moet krijgen? Er is een mooie oplossing: de capsule wardrobe. Een wat? Een capsule wardrobe. Tijd voor uitleg!

Waar heb je het voor nodig, wat heb je eraan, welke methode adviseer ik?

Kledingstress!

Veel mensen hebben door allerlei omstandigheden last van stress, zeker bij het opstaan. Je wil snel naar je werk en je wil er tip top uitzien, de kinderen wil je op tijd naar school brengen mét gesmeerde boterhammen, er moet goed ontbeten worden… Ik weet uit ervaring dat het in de moeilijke perioden in je leven een nog pittiger opgave kan zijn om je elke dag te kleden. Omdat je het überhaupt al moeilijk vindt om een keuze te maken, bijvoorbeeld. Maar ook als je wél lekker in je vel zit, een goed gevulde kledingkast bezit, kun je voor de kast staan met je handen in je haar: help wat trek ik aan?! De dag beginnen met kledingstress, dat hoeft écht niet.

Minder is meer

Een garderobe met kledingstukken waar je blij van wordt, kan bijdragen aan een gelukkiger gevoel over je leven én aan rust. Kleding draag je elke dag. Hoe fijn zou het zijn dat je zonder problemen en met plezier elke dag weet wat je aan wilt trekken?

Orde in de chaos: capsule wardrobe

De oplossing voor een goed begin van de dag is een kast met een of meerdere capsule wardrobes: een garderobe die voor een deel bestaat uit tijdloze kledingstukken die passen bij jouw stijlpersoonlijkheden, figuur én kleurenpalet zodat ze jaren meegaan en deels uit wat meer modische kledingstukken die eventueel iets vaker worden verwisseld bijvoorbeeld omdat je ze leent bij de kledingbieb.

Het idee is dat de kledingstukken in jouw garderobe onderling gemixt kunnen worden!

Zo kies je per capsule een x-aantal kledingstukken, bijvoorbeeld 13, waarmee je combinaties kunt maken, bijvoorbeeld 31. Als je hier op verder bouwt kun je bijna alles wat in je kast ligt bij elkaar aantrekken. Je krijgt er overzicht door en inspiratie.

De capsule kan voor meerdere gelegenheden worden ingericht. Je kunt kiezen voor samenhang met het seizoen en je kunt kledingstukken laten overlappen in de verschillende capsules die je aanlegt. Je kunt kiezen voor verschil tussen vrijetijdskleding en zakelijke kleding. Soms heb je meerdere capsules nodig, soms niet, dan is alles in je kast bij elkaar te dragen. Dat is verreweg de meest duurzame oplossing!

capsule wardrobe

Mijn drie basisprincipes voor de ideale capsule wardrobe

Er zijn tig manieren om een capsule wardrobe samen te stellen. Ik ga uit van drie basisprincipes: 1. Alles is kleur, 2. De vorm en 3. Does it spark joy.

1. Alles is kleur:

De kleuren die je draagt hebben ontzettend veel invloed op hoe jij je voelt. Als je weet welke kleur jou goed staat: start met bouwen van een capsule. Voor het aanleggen van de capsule wardrobe ga ik uit van acht kleuren in totaal.

Vind je het lastig om te bepalen wat jouw ideale kleuren en stijlen zijn of wat past bij jouw figuur? Dan is het moeilijker om een capsule wardrobe te maken. Een image consult kan je verder helpen. Start bijvoorbeeld met een dagdeel ‘heldere kijk op kleur, figuur en stijl’, je leest hier alles over deze sessie.

Zodra je weet welke kleuren en stijlen ideaal zijn voor jou kies je de basiskleuren, de combinatiekleuren en de mooiste accentkleuren voor kledingstukken die passen bij jouw figuur en stijl.

2. De vorm:

Jij bent in vorm als de vorm van je kleding jouw schoonheid laat zien. Wat vind jij mooi aan jezelf? Wat mag eruit springen? Wat past bij jouw figuur, jouw natuurlijke vorm? Van welke stoffen en dessins word je blij? Welke stijlpersoonlijkheden horen echt bij jou als mens?

Wat is voor jou belangrijk in het leven?

Vorm staat ook voor jouw vorm van leven. Wat is voor jou belangrijk in het leven? Waaraan besteed je veel tijd? Voor welke gelegenheden heb je kleding nodig? Aan de hand van deze vragen breng je in kaart welke kledingstukken voor elk moment in de week goed zijn en hoeveel je ervan nodig hebt, specifiek voor jou.

Deze vragen staan los van wat er in de mode is. Ze staan los van standaard stijlvoorschriften als het hebben van ‘the little black dress’, ‘de witte blouse’, ‘de hakken’, ‘de trenchcoat’. Het gaat erom: welke vorm sluit aan op jou?!

3. Does it spark joy:

Het bekende uitgangspunt van Marie Kondo werkt ongelooflijk goed bij het bepalen van wat in jouw kledingkast mag blijven, of er nieuw bij komt. Een vriendin van me vertelde me laatst: ‘ik denk altijd aan die uitspraak die je ooit postte op Facebook als ik mijn kast aan het opruimen ben “word ik hier nu blij van?”.’

Laat los met welke reden je het kledingstuk kocht, welke herinnering eraan zit, hoeveel het kostte

Trek een kledingstuk aan, ga voor de spiegel staan: kijk én voel eerlijk wat dit doet voor jou. Laat voor even los met welke reden je het kledingstuk kocht, welke herinnering eraan zit, hoeveel het kostte. Probeer er nieuwe combinaties mee te maken. Bij twijfel: draag het een dag. Voelt het goed? Kreeg je complimenten? Hou het, draag het vaker. Voelt het niet goed? Geef het weg.

De blauwdruk

Uit deze methode komt de informatie voor de blauwdruk van jouw capsule wardrobe. Het duurt soms wel langer dan een jaar voor je capsule compleet is als je de hele kast als capsule gaat zien, wat het meest duurzaam is. Ik denk dat ik er zelfs drie jaar over heb gedaan. Jij en jouw leven veranderen dus de capsule verandert mee maar de basis blijft als je het goed doet overeind. Slim is om elk half jaar alles door te passen en opnieuw keuzes te maken.

Je hebt nu geleerd dat door het toepassen van de drie basisprincipes – kleur, vorm, geluk – een capsule wardrobe bestaat uit:

  • acht ideale kleuren,
  • een x-aantal kledingstukken die jou echt goed staan,
  • kleding die onderling met elkaar matcht,
  • kleding die invloed heeft op jouw geluksgevoelens,
  • kleding die los staat van ‘hoe het hoort’.

Zou een capsule wardrobe jou helpen om de dag zonder stress te beginnen? Om minder te kopen of bewuster te kopen? Durf je het aan om over de vragen uit deze blog na te denken? Heb je zin gekregen om zelf een kijkje in jouw kast te nemen? Of heb je daar graag hulp bij? Ik help je graag bij alle stappen die ik hier heb genoemd. Bijvoorbeeld tijdens de twee dagdelen ‘image consult & garderobe-check’. Dan krijg je tools van mij aangereikt om aan de slag te gaan met de blauwdruk van jouw capsule. Je leest er hier alles over.