Opzoek naar een natuurlijke make-up-look

Opzoek naar een natuurlijke make-up-look

Samen met Renate Memelink, de huidfluisteraar, ga ik op zoek naar een natuurlijke make-up-look. Renate heeft een praktijk voor holistische huid- en lichaamsverzorging en geeft naast huidadvies ook natuurlijk make-up advies. Ik ben voor deze blog haar proefkonijn en deel onze lessen graag met jou.

Even op een rij wat je van deze lange, informatieve blog vol tips en inspiratie kunt verwachten.
Ik vertel je

1. wie Renate, de huidfluisteraar is,

2. wat mijn eigen ervaring met make-up is,

3. wat redenen zijn om geen make-up te dragen,

4. wat je kunt doen als je geen make-up wilt dragen en er toch stralend uit wilt zien,

5. wat redenen kunnen zijn om wél make-up te dragen,

6. wat de allerbelangrijkste reden is om jezelf mooi te maken, te verzorgen,

7. hoe het was om op bezoek te zijn bij Renate,

8. en wat we kunnen leren over de natuurlijke make-up uit haar praktijk,

9. deel ik onze tips na mijn ervaring als proefkonijn!

Renate

Wie is Renate Memelink?

Renate heeft een praktijk voor huid- en lichaamsverzorging. De behandelingen die zij geeft bestaan uit verzorgende en helende behandelingen van huid en lichaam gezien vanuit holistisch perspectief. Holistisch perspectief betekent dat ze zowel je huidgezondheid van buiten bekijkt maar ook kijkt naar je leefstijl. Haar vraag is dan ook altijd: Hoe zit je in je vel? Letterlijk en figuurlijk 😊.

Renate weet wat de effecten van een kleurenanalyse voor je kunnen betekenen want die heeft zij zelf ook ontvangen! Onlangs heb ik een huisstijl voor haar praktijk ontwikkeld waarbij de resultaten van mijn image consult aan haar verwerkt zijn in de sfeer van de huisstijl en het kleurenpalet.

Renate

Dromen over make-up

Als kind was make-up een droom voor me. Op mijn 8e verjaardag kreeg ik op mijn verjaardag van een klasgenoot een kleine toilettas met kindermake-up cadeau. Oogschaduw in paars en roze, heerlijk geurende rode lippenbalsem (ik heb het doosje nog!), nagellak op waterbasis. Maar tijdens mijn puberteit droeg ik bijna geen make-up behalve zwaar aangezette eyeliner en watervaste mascara tijdens het uitgaan. Met een beetje pech lagen er de volgende ochtend wimpers op mijn kussen. De dagen na zo’n avond werd ik gek van de kriebel aan mijn ogen.

Tijdens mijn opleiding tot image consultant leerde ik de juiste tinten voor de oogmake-up kennen en de roze-, bruin-, oranje- en roodtinten voor lippenstift. Dit advies geef ik aanvullend als er vraag naar is en Renate kan je vertellen welke make-up erbij past.

Zelf draag ik weinig make-up op lippenstift na omdat ik er snel last van heb, dat hoor ik ook dikwijls van mijn klanten. Door het bezoek aan de groothandel en de verhalen van Renate wil ik graag meer weten van natuurlijke, verzorgende oplossingen! Niet alleen voor mezelf maar juist ook om de vrouwen die ik mag helpen beter en verantwoord te kunnen adviseren.

Merijntje Betzema
Merijntje, zonder make-up en zonder bril

Redenen om geen make-up te dragen

De vrouwen die bij mij komen voor een image consult vertellen me meestal dat ze weinig make-up dragen. Een aantal redenen waarom ze dit niet dragen, komt steeds terug:

1. niet weten welke make-up in welke kleur en hoe mooi op te brengen is,

2. make-up is vaak huid- en milieuonvriendelijk,

3. het geeft overgevoelige, allergische reacties van de huid en ogen,

4. in make-up zitten vaak stoffen verwerkt die ongezond zijn,

5. weliswaar is make-up in Nederland dierproefvrij maar zeker niet altijd veganistisch,

6. of als het wel veganistisch is, is het synthetisch,

7. lipstick voelt niet fijn op de lippen,

8. lipstick eet je gedurende de dag voor een deel op, is dat gezond?

Merijntje Betzema
Merijntje, zonder make-up en met bril

Wat je kunt doen als je geen make-up draagt
(en er toch stralend uit wilt zien)?

Kleur in kleding en de styling van je outfit kunnen veel voor je natuurlijke gelaat doen:

1. Kies de juiste bruine, rode, roze of oranje tinten voor je kleding en je ziet de lipkleur oplichten.

2. Ogen gaan stralen van de juiste helderheid van een kleur of vallen niet meer weg bij de juiste gedemptheid,

3. De warmte en koelte van de kleuren die je draagt heeft altijd effect op je tint.

4. De diepte of lichtheid van een kleur doet veel voor je ogen, lippen, huid en haar.

5. Draag een bril in de juiste kleur (en vorm) voor je gezicht, zelfs zonder sterkte is een bril een uitstekend item om mee te stylen.

6. Kies voor uitgesproken sieraden die glimmen en glanzen, als dat bij je past of kies juist op dat vlak voor ingetogen details.

Ja en dit ontdek je allemaal tijdens de eerste stap van het image consult: de kleurenanalyse. Toch hoor ik van de vrouwen die dit leren ontdekken dat zij ook weleens verlangen naar een mooie, natuurlijke of extra bijzondere make-up look zonder de bovengenoemde nadelige bijkomstigheden.

Shine-up poeder
De shine-up poeder in een schitterend doosje gemaakt van bamboe

Waarom je wél make-up zou dragen

Er zijn verschillende redenen om make-up te dragen:

1. Je hebt een fotoshoot – privé of voor je bedrijf -, een feestje, een netwerkbijeenkomst of een bijzondere (boek)presentatie. Dan wil je er bovenop de outfit die je draagt extra stralend uitzien. Herken je dat?

2. Je hebt veel online afspraken en/of geeft presentaties voor groepen. Op het beeldscherm wil je (ook) goed voor de dag komen. Een actieve houding tijdens online meetings wordt enorm gewaardeerd weet ik uit ervaring en die begint met je uitstraling. Jouw uitstraling beïnvloed je door de kledingkeuze en met extra aandacht voor je make-up benadruk je dit nog eens. Goed gekozen make-up zorgt voor versterking van de contrasten en accenten in je gezicht, die zorgen samen voor meer expressie. Een waardevolle tool voor online effect maar ook offline op afstand tijdens het spreken voor een groep.

3. Ouder worden. Ja, ooit worden we allemaal ouder. Wat verandert er: dikwijls worden we grijs, onze haren niet alleen maar ook onze wenkbrauwen. Onze huid raakt kleur kwijt, vergrijsd als het ware ook. Soms raken onze lippen kleur kwijt. Vergrijzen betekent vaak verkoelen. Je ondertoon kan dus veranderen van warm naar koel. De huid om de ogen verliest elasticiteit en zo komen de oogleden en de arcadeboog wat zwaarder over de ogen te liggen. We krijgen rimpeltjes. Lachrimpels zijn een teken van vrolijkheid en vindt men vaak zo erg niet maar rimpels van de zwaartekracht bijvoorbeeld rondom de mond, die laten ons somber lijken.

Renate, Merijntje, Make-up
Aan het werk: de Rosel Heim zijdepoeder wordt opgebracht door Renate. Rechts op de foto: de mooie make-up lijn

‘Laat jezelf niet in de steek’

Het is een van de grootste en mooiste cadeaus die je jezelf kunt geven: blij zijn met wie je bent en waar je op dit moment staat in het hier en nu. We kunnen als we willen alle veranderingen van het ouder worden én de rimpels, wellicht met wat moeite, accepteren. Zeggen: dit is wie ik ben.

In dat licht kun je tegen jezelf zeggen: hier doe ik het mee! Dat is het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven, mét of zonder make-up. Je kunt daarnaast ook zeggen: hoe kan ik me kleden zodat het bij mijn persoonlijkheid past en wat kan ik doen om mezelf wat extra kleur in mijn gezicht te geven? Hoe maak ik van dit leven een feestje?

Mezelf vanbinnen verzorgen kan betekenen dat ik mezelf ook vanbuiten verzorg

De woorden van Edith Eva Eger (90) geven weer hoe waardevol aandacht geven aan jezelf is. Ze schrijft in haar boek ‘Het geschenk’: “Maar nu ik mezelf hoog inschat, nu ik van mezelf hou, weet ik dat mezelf verzorgen vanbinnen ook kan betekenen dat ik mezelf vanbuiten verzorg.”

Dat is wat ik persoonlijk ervaar als ik bij Renate ben, mee mag naar de groothandel om natuurlijke make-up uit te zoeken en als wij samen een plan smeden om klanten na een image consult goed te kunnen adviseren.

Detail

Op bezoek bij Renate

In haar praktijk heeft Renate de make-up in een mooie display van bamboe geplaatst.

Renate vertelt: ‘De eerste keer koop je de make-upverpakking die gemaakt is van onder andere bamboe en zo min mogelijk met gebruik van plastic, én de make-up gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Daarna koop je de make-up als navul-verpakking en hergebruik je de bamboe delen. Goed he? Dat vind ik nou het toppunt van duurzaamheid!’

Goed he? Dat vind ik nou het toppunt van duurzaamheid!

Ik bekijk de producten die er supermooi uitzien. Renate:
‘De hoofdingrediënten die zijn gebruikt voor de make-up zijn plantaardige oliën, wassen, plantenextracten uit bamboe, shea boter, abrikozenpitolie, maïs. Er worden geen synthetische conserveringsmiddelen of geurstoffen toegevoegd. De kleuren bestaan uit natuurlijke pigmenten verkregen uit mineralen en planten. De keurmerken liegen er niet om: Ecocert, Cruelty free en vegan, Slow cosmetique.’

Ik vraag hoe het zit met de veganistische kant van het verhaal. Renate:
‘Alle make-up van dit merk is veganistisch. Dierproefvrij is in Nederland verplicht maar veganistisch niet. Het gebruik van de natuurlijke dus niet synthetische pigmenten die vegan zijn, heeft als gevolg dat bepaalde heldere rode tinten niet voorkomen in de lippenstift collectie. Maar denk ook aan de glinstering die in sommige make-up zit. Bij gewone make-up kan die van vissenschubben gemaakt zijn, bij deze make-up is het vermalen mica, een mineraal wat een schittering geeft.’

natuurlijke make-up

Een natuurlijke look

Renate begint de sessie met de vraag wat mijn wensen zijn. Mijn wensen op een rijtje:

1. Leren om een natuurlijke ‘dag’ make-up aan te brengen die me meer laat stralen dan alleen lippenstift. Ik hou niet van dikke lagen make-up én niet van foundation.

2. Mijn oogleden gaan wat ‘hangen’ waardoor de make-up die ik zelf aanbreng uitloopt naar de arcadeboog of onzichtbaar raakt. Hoe voorkom ik dat?

3. Mijn wenkbrauwen vergrijzen zoals mijn krullen dat ook doen. Wat kan ik daaraan doen?

4. Ik draag een bril, die verandert de effecten van mijn make-up. Hoe werkt dat?

5. Welke oogschaduwkleuren passen bij mijn bril, huid, natuurlijke kleurenpalet en oogkleur?

6. Ik zoek een natuurlijke lippenstift die een frisse look geeft, passend bij mijn kleurenpalet.

7. Van welke mascara heb ik geen last?

8. Kan ik zelf leren make-up op te brengen als ik een fotoshoot, offline en online afspraken, of een feestje heb?

Renate: ‘Alle make-upproducten waarin vocht (aqua) verwerkt is zijn aan bederf onderhevig. Mascara dient bijvoorbeeld ongeveer om het half jaar vervangen te worden. Veel mensen vergeten dit. Natuurlijke mascara geeft vaak veel minder of geen allergische reacties. Er bestaat geen natuurlijke mascara die watervast is. Dat is wat onhandig tijdens een regenbui.’

Ik knik want als ik al mascara gebruikte was die niet watervast en dat zie je na een regenbuitje. Renate vertelt verder:
‘En weet je wat bijzonder is? Mensen kiezen vaak watervaste mascara omdat ogen zo snel tranen en ze niet willen dat de mascara uitloopt, maar vraag je dan eens af waardoor je ogen gaan tranen. Wellicht van die niet natuurlijke ingrediënten? Dan is een natuurlijke mascara de overweging waard. Door jouw ietwat hangende oogleden, zal een eyeliner niet voor je werken. Wat ook belangrijk is: kijk goed met welke producten je de make-up van je gezicht haalt. Daarvan kunnen je ogen ook geïrriteerd raken als dit product niet op natuurgetrouwe basis is gemaakt.’

De make-up!

Na het bespreken van mijn wensen gaat Renate van start:
‘Ik geef je hele gezicht een transparant laagje met de zijdepoeder van Rosel Heim, een natuurgetrouw huidverzorgingsmerk. Die matteert je huid en geeft bovenal een verantwoord beschermlaagje tegen weersinvloeden. Op je oogleden en daaromheen breng ik een primer aan. Dan kan de make-up straks niet uitlopen of tussen de rimpeltjes gaan zitten. Ik geef je wenkbrauwen een oppepper met een iets donkerder tint dan je eigen kleur door poeder en een wenkbrauwpotlood. Kijk, je ziet meteen dat je gezicht daar sprekender van wordt!’

Wenkbrauwpoeder opbrengen

We kijken even in de spiegel en ja, dat verschil zie je.

Renate: ‘Met een concealer in de juiste tint bij jouw huid werk ik een paar vlekjes weg en zorg ik voor verzachting van de schaduwen onder je ogen. Dan breng ik op je ene oog een blauw en op de andere een grijs oogpotloodlijntje aan. Het lijntje tilt je ogen als het ware iets op. Donkerblauwe oogschaduw aan de buitenzijde, lichtblauw op de binnenzijde van het ooglid. Het andere oog maak ik donkergrijs en zilvergrijs. Ik zet aan beide zijden de shine-up powder op de arcadeboog net onder de wenkbrauwen. Zwarte mascara, alleen op de bovenste wimpers. Klaar. Zet nu je bril maar eens op.’

Oogpotlood opbrengen
Oogschaduw opbrengen
Mascara opbrengen

Ik kijk eerst hoe mijn ogen eruitzien zonder bril en mij spreekt het blauw ontzettend aan. Ik zet mijn bril op en kijk opnieuw. We beginnen beiden te lachen. Het blauw valt op maar minder dan zonder de bril, het grijs is een stuk zachter en minder opvallend. Zo zien we goed wat het effect is van de bril.

Renate: ‘Nu gaan we kijken welke kleur lippenstift bij je past. Door het ontbreken van die helderrode tinten, zal het even zoeken zijn. Heb je weleens gedacht aan een lipgloss? Ik denk dat deze zachtroze wel wat voor jou kan zijn. Ja, kijk, je krijgt er een frisse uitstraling van.’

Aanbrengen lipgloss

Het klopt. Ondanks mijn interesse in de lipink die als het ware in de lippen trekt, geeft de lipgloss de glinstering die mijn gezicht de sprankeling geeft die ik zoek. Een rustig, natuurlijk geheel. De make-up is zichtbaar, brengt harmonie in mijn gezicht maar je zou niet zeggen dat ik het draag. Precies goed.
Daarna mag ik zelf oefenen. Omdat ik proefkonijn ben. Bof ik even, want ik ben er niet erg snel mee ;-).

Merijntje, met make-up en zonder bril
Merijntje, met make-up en met bril

Tips na deze ervaring

Door deze ervaring wil ik vijf waardevolle tips met je delen:

1. Na een kleurenanalyse is het makkelijker om te kiezen voor de juiste tinten make-up: glans, mat, helder, gedempt, diep, licht, koel of warm. Dat geldt voor de foundations, oogmake-up en producten voor de lippen. Neem het resultaat van een image consult mee naar Renate, zij weet dan goed wat ze jou kan adviseren.

2. Gebruik je graag foundation om je huid egaal te doen lijken? Dan zal je huid beter opknappen van de natuurlijke producten die Renate toepast, die producten laten je huid ademen én ze verzorgen de huid op de juiste manier.

3. Ga niet zelf aan de pruts met natuurlijke make-upmerken, investeer in een expert die samen met jou opzoek gaat naar wat past bij jou. Omdat elke wens anders is maar vooral ook omdat de producten bij iedereen op een andere manier uitwerken. Wat bij mij past, hoeft niet bij jou te passen. De kleuren kun je pas beoordelen als ze worden uitgetest en op de juiste manier aangebracht. Dat vraagt om onderzoek!

4. Vergeet niet je te laten informeren over de juiste producten voor het verwijderen van de make-up. Ik heb daar squalaanolie van Rosel Heim voor die Renate specifiek adviseert voor mijn huid. Dit is olie die het meest identiek is aan je eigen huidvet en wordt gemaakt uit biologische olijfolie.

5. ‘Laat jezelf niet in de steek’. Geef jezelf de aandacht die je verdient. Verstop jezelf niet onder een dikke laag make-up om een ander te lijken maar zoek naar mogelijkheden die bij jouw persoonlijkheid passen, wat ook kan betekenen dat je vooral investeert in een goede basisverzorging voor jouw huid en een bijzonder verzorgende en helende huidfluister-sessie bij Renate.

Natuurlijke make-up

Schoonheid komt van binnenuit!

Na een image consult vertel ik je als je dit wenst, welke opties je hebt voor het kleurenpalet en de mate van de glans van je make-up. Renate is de specialist bij wie je advies kunt vragen over de producten, natuurlijke make-up op kunt laten brengen en aan kunt schaffen zodat je voor alle genoemde situaties een keuze hebt.

Mijn dank gaat uit naar Renate voor de uren experimenteren met de make-up want geloof me, ik ben geen natuurtalent. Maar inmiddels kan ik alles wat ik heb geleerd in de praktijk brengen en als ik er zin in heb, draag ik deze bijzonder mooie make-up met groot plezier. En mijn wimpers liggen ook niet meer op mijn kussen als ik ’s ochtends wakker word na het dragen van mascara en de juiste van reinigen.

En, zou jij weleens willen weten welke make-up jou het beste staat en laat stralen van binnenuit?

Renate en ik hebben een middag samengesteld speciaal voor het ontdekken van jouw ideale kleurenpalet voor kleding én make-up. Met volop ruimte voor experimenteren met de make-up. Meer lezen? Vindt alle informatie via deze pagina.

Meer info? Volg ons

Volg Renate op instagram, facebook, mail naar info@renatememelink.nl of neem telefonisch contact op voor meer advies of een afspraak: 06 – 48 49 27 43

Volg mij voor het zien van mijn grafische werk en inspirerende tips over kleding en kleur op instagram. Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

 

Fotografie: Yvonne Renckens