LEVEN = VERANDEREN

LEVEN = VERANDEREN

Een verhaal over de weg die je als mens kunt gaan van zwart naar het weer opnieuw vinden van kleur in je leven.

• Hoe kijk je naar jezelf? •
We kijken samen in de spiegel. Zij zit, ik sta achter haar. Het licht van de daglichtlampen schijnt in haar gezicht. Het licht dat alles laat zien. Het is altijd even wennen om jezelf zo te bekijken in de spiegel. Je ziet zelf vaak vooral wat je niet mooi vindt. Ik kijk tijdens mijn werk naar de opvallende elementen die jou maken tot wie je bent. Elk mens is anders. Dat weten we theoretisch wel maar door mijn vak zie ik dit wonder elke keer van dichtbij.

De kritische blik die er even daarvoor nog was, verdwijnt. Het grijsblauw van haar ogen licht op.

• Zachtheid •
Op een bepaald moment hou ik de kraag voor haar die het meeste met haar doet. De kleuren van de kraag zou je kunnen omschrijven als poederig, er is wat grijs aan toegevoegd. De lijnen in haar gezicht verzachten en er komt een gelukkige glimlach op haar gezicht. De kritische blik die er even daarvoor nog was, verdwijnt. Het grijsblauw van haar ogen licht op.

• Glans •
In mijn uitleg tijdens de analyse vertel ik altijd wat ik zie gebeuren, ik neem mijn klanten mee in het verhaal omdat zij later zelf ook ‘moeten’ zien wat de kleuren met hen doen zodat de keuze voor de kleuren die zij dragen bewust zal zijn. In haar gezicht zie ik dat er een wereld opengaat bij alle stappen die we zetten. Bij de zilveren doek met matte zijde ontstaat het evenwicht waarnaar ik altijd op zoek ben maar dan gebeurt er ook iets verrassends: de glanzende zilveren doek geeft een bijzondere twinkeling in haar ogen!

• Zwart •
Ze vertelt me over haar keuze voor zwarte kleding. Jaren lang droeg ze zwart. In haar huwelijk en nog tijden na de scheiding van enkele jaren geleden. Ze vertelt me dat zwart een veilig gevoel geeft, bescherming, dat het makkelijk was om zwart te pakken, niet na te hoeven denken, dat ze haar inspiratie voor andere kleuren kwijt was, geen puf had om zich open te stellen voor iets anders. Maar op het moment dat ik haar deze kleurenanalyse geef, zie ik bij de kragen die ik voor haar houd dat ze openstaat voor een nieuwe richting! Het zwarte palet past niet meer bij wie zij nu is.

• Dat beetje extra glans •
Naast het handige kaartje van haar kleurenpalet wat ik haar overhandig als we klaar zijn met de analyse en met het vaststellen van haar contrastwaarden schrijf ik naderhand een persoonlijk advies. Ik geef haar als advies om te kijken naar stoffen met een beetje glans, naast het overwegend gedempte kleurenpalet is dat wat ik gezien heb bij haar, dat een klein beetje extra glans haar de glans kan geven die ze nodig heeft in haar leven. En wat vrolijkheid in de vorm van fuchsia als kleine accentjes in een sjaaltje, patroontje of riem.

Dat je weet hoeveel invloed je kunt hebben op wat je draagt en dat je jezelf daar zóveel mee kunt geven!

• Bewustwording •
Ik zie deze vrouw nog regelmatig en we grappen altijd over haar lievelingskleuren die haar zo schitterend staan en waarmee ze afgelopen jaar weer zo vertrouwd is geraakt. Afgelopen week bracht ze een zwart jurkje mee om me te laten zien. ‘Kijk, toch weer zwart! Maar het zit zo lekker!’ Of we houden een sjaaltje in fuchsia bij haar gezicht en zeggen tegen elkaar: ‘Ja hoor, staat je nog steeds geweldig!’ Daar gaat het me om… Dat je weet hoeveel invloed je kunt hebben op wat je draagt en dat je jezelf daar zóveel mee kunt geven!

Herken je dat moment in je leven dat de kleuren die je droeg ineens niet meer voor je werkten, dat jouw kledingstijl eigenlijk niet meer past bij wie je nu bent? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!