Koningsdag TIPS

Koningsdag TIPS

Wordt het eindelijk warm op Koningsdag, is het dit jaar Woningsdag … Vanwege corona zal Koningsdag er dit jaar, 2020, volkomen anders uitzien dan sinds het ontstaan van het oorspronkelijke feest, eind 1800. Geen spelletjes voor kinderen, geen festivals, geen vrijmarkt, geen volle terrassen. En voor mensen die deze feestdag traditiegetrouw bij hun familie vieren: geen familieaangelegenheid. Hoe breng je dan toch een beetje oranje kleur in je dag?

Orange

Elk jaar rondom Koningsdag deel ik een blog die over oranje gaat. Simpelweg omdat oranje de nationale kleur is voor Koningsdag. De kleur oranje vindt zijn oorsprong bij de naam van de man die de basis legde voor ons land, Willem van Oranje (1533-1584). In 1544 erfde Willem van Oranje het prinsdom Orange van een neef, gelegen in Frankrijk. Zodoende werd het woord oranje aan zijn naam geplakt.

Mijn advies is deze periode steeds opnieuw: kleed je met aandacht, blijf jezelf verzorgen, blijf aandacht geven aan wat je draagt. Misschien niet elke dag maar toch eens in de week of om de dag. Zorg dat je tevreden blijft over jezelf, dat je mooi bent zoals je bent. Ook voor deze feestdag kun je jezelf opfleuren. Oranje is de kleur bij uitstek om jezelf een vrolijk gevoel te geven. Ik leg later in deze blog uit waarom dat zo is.

Voeg een oranje detail toe aan je kleding als je geen zin hebt om je van top tot teen in feestkleding te kleden. Koop een oranje bos bloemen voor jezelf, oranje tompoezen of een oranje bittertje voor je gezin.

Oranje is natuurlijk bij uitstek de meest gekozen kleur voor Koningsdagvierders.

Warme of koele ondertoon?

Oranje is de meest warme kleur uit het kleurenspectrum: rood en geel gemengd, beiden warme kleuren en yes, daar komt oranje te voorschijn.

Oranje staat prachtig bij mensen die een warme ondertoon hebben en die gaan stralen van heldere kleuren. Mensen met een koele ondertoon, worden wat grauw van deze fantastische kleur. Maar ben je koel én helder? Dan kun je van oranje toch gaan stralen. Al was het maar omdat je er zelf vrolijk van wordt.

Hoe bereik je het Koningsdag-gevoel in je kleding als koele en/of gedempte kleuren jou beter staan? Dan zijn de koele en/of gedempte versies van rood, wit, blauw natuurlijk prima vervangers voor oranje. Eventueel breng je oranje aan in de accessoires of je kiest voor een print in blauwtinten waarin ook oranje verwerkt is (zie foto hieronder).oranje, rood, wit, blauw, kledingscombinaties in ronde bol.

Betekenis van de kleur oranje

Dat oranje instant vrolijkheid oproept is niet voor niets zo. Oranje staat voor je energiek voelen, creëren en seksualiteit. Als je kijkt naar de betekenis van oranje binnen de chakra’s dan staat oranje voor het sacraal shakra. De plek waar dit chakra zich bevindt is onder de navel. De metafoor ‘onderbuikgevoel’ is hier naar terug te leiden. Als jij lekker in je vel zit, is het ook makkelijker om oranje te dragen. Oranje activeert namelijk jouw wensen om je onderbuik gevoel te volgen en daar is lef voor nodig. Oranje activeert jouw lef maar ben je daar nog niet aan toe dan zul jij je onprettig voelen bij deze kleur.

Inspiratie

Inspiratie voor oranje kledingstukken kun je halen uit de moodboards die ik maakte op Pinterest bij een aantal PANTONE kleuren. Laat je verrassen:

Lees deze blog als je nog tips zoekt voor rood / wit / blauwe combinaties. Verder vind je inspiratie voor kleding in rood, wit of blauw in deze moodboards:

Oranje in een zachte, gedempte variant: Living Coral

Wat doe jij dit jaar aan met Koningsdag? Of laat je het feest dit jaar aan je voorbijgaan omdat je niet zo in de feeststemming bent?

Je mag als je dit leuk vindt, je outfit komen delen in mijn community op Facebook ‘Ontdek jouw kledingstijl’. Je bent van harte welkom.

Fotocredits: Unsplash en Confidence by Color