De witte (jeans)broek

De witte (jeans)broek

Heb je hem al gespot? De witte (jeans)broek? Of hij nu uitgevoerd is als jeans van ongebleekt katoen of als chique pantalon, je kunt de witte broek dit jaar bijna niet missen in het modebeeld. Een mooi moment voor jou om te investeren in dit tijdloze item, zeker als je van wit houdt. Tijd voor een paar tips.

witte jeans en blauwe blouse met print
witte cropped jeans en blauwe blouse met print

De eerste witte broek die ik kocht

Mijn eerste witte broek die ik ooit kocht was een witte corduroy broek, recht van model en gemaakt van zachte stof. Ik was een jaar of 13, zat in de brugklas van de lagere detailhandelsschool. Helaas, ik werd erom gepest want hij kwam van de Wibra. En we hoorden Levi’s 501 te dragen. (Daar heb ik vaker over verteld.) Maar je bent nooit te oud om opnieuw op onderzoek te gaan naar de kleding die je als jong mens mooi vond! Dat deed ik. Mijn tweede witte broek kocht ik in 2018. Een witte jeans, cropped model van ongebleekte bio cotton. Het is een van de broeken die ik het meeste draag.

witte chique broek gecombineerd met zwart
witte chique pantalon (culotte) gecombineerd met zwart

Wat is wit?

Op je beeldscherm (additief) is wit: alle kleuren van het licht samen. Bij oppervlaktes (subtractief) als stof, papier, verf, drukwerk is wit: geen kleur. Alle kleuren uit het licht worden weerkaatst door het wit waardoor je oog geen kleuren uit het spectrum kan registreren. Het gaat nu te ver om dit volledig toe te lichten maar je kunt eigenlijk niet zeggen dat wit geen kleur is. Zoals je dat ook niet kan zeggen van zwart. Wit heeft altijd iets geels, iets blauws, iets roods of iets grijs. We noemen het dan helder wit, stralend wit, offwhite, crème en zo voorts.

witte jeans gecombineerd met zwart en rode accenten
witte balloonjeans gecombineerd met zwart en rode accenten

Wat doet wit?

Wit heeft een stralend effect omdat het alle licht weerkaatst. Denk maar aan een witte muur waarop de zon schijnt als het hoog zomer is of op de sneeuw in de winter. Dan ga je vanzelf even met je ogen knipperen, zo fel is dat! Dit effect zorgt ervoor dat een oppervlakte groter kan lijken zodra het wit van kleur is. Het is daarom belangrijk dat je bij een witte broek goed oplet hoe de pasvorm zit op jouw figuur. Sla nu niet meteen de witte broek als optie af omdat ze je benen en billen vergroot…, dan is zonde, ze biedt je namelijk zoveel mogelijkheden tot combineren! En wat veel mensen niet weten is dat een zwart vlak even goed groot kan lijken omdat het alle kleur absorbeert en je geen tekening meer ziet waardoor het zwart een plat vlak wordt.

Het stralende effect van wit kan daarbij een groots effect hebben op jouw emoties. Waar zwart al het licht in zich opneemt en daardoor letterlijk maar ook figuurlijk een gevoel van warmte, geborgenheid en bescherming kan bieden, ketst wit al het licht af wat juist een tegenovergesteld effect en gevoel geeft.

Wit kan, vaak onbewust, een kwetsbaar gevoel geven aan de drager. Een gevoel alsof je openstaat voor alle indrukken van buitenaf. Voor mensen met gevoelige eigenschappen belangrijk om even bij stil te staan.

Vind je het fijn om ontvankelijk te zijn en open te staan voor invloeden en kan je hier ook heel goed mee omgaan? Dan geeft wit je vaak een heel fijn gevoel.

Nu is het wel zo dat je een broek niet bij je gezicht, hart en buik draagt, het effect op de benen is vaak gevoelsmatig minder groot dan bij een top in het wit.

witte jeans met gestreepte top in roodtinten en roze details
witte cropped jeans met gestreepte top in roodtinten en roze details, zo verschillend kun je een sjaal dragen

Hoe combineer je een witte (jeans)broek?

Tja… met alles?! Ja eigenlijk wel. Omdat wit een neutrale kleur is kan elke kleur en stijl erop gedragen worden. Een witte broek is een neutraal kledingstuk en als je zorgt dat de stijl van de gekozen broek aansluit op jouw persoonlijke kledingstijl kan werkelijk alles… Van klassieke, tijdloze colberts tot sportieve t-shirts tot creatieve blouses met prints tot romantische tops met rouches en zo voorts.

Maar zoals je aan mijn foto’s kunt zien, zijn de effecten op je uitstraling van de kleurencombinaties met wit wel belangrijk: contrast. Wit is de meeste lichte tint in je kleurenpalet. Elke kleur daarbij behalve wit zelf zorgt dus voor contrast.

• Hoe donkerder de kleur die je er tegenover zet hoe hoger het contrast. Een hoog contrast als zwart op wit zorgt ervoor dat je een wat hardere uitstraling creëert die wordt ervaren als zakelijk.

• Een laag contrast als de gestreepte top hierboven op de witte broek zorgt voor een beduidend lager contrast en daarmee een zachtere uitstraling.

Handig: Ik meet het contrast bij een kleurenanalyse om je te laten zien hoe jij zelf contrasten kunt maken die in balans zijn met je natuurlijke uiterlijke ingrediënten. Want uiteindelijk draait het altijd om balans, om harmonie.

witte jeans met kobaltblauwe twinset en oud roze schoenen
witte balloonjeans met kobaltblauwe twinset en oud roze schoenen

Welke wit is goed voor jou?

Omdat een witte (jeans)broek niet direct bij je gezicht zit, kun je hier behoorlijk vrij in zijn. Zeker omdat er nu veel biologische ongebleekte katoen in de winkels te vinden is, zou ik aanraden vooral niet te streng te zijn voor jezelf. Je zult zien dat je met een witte broek al snel heel veel kanten op kunt.

In het algemeen gesproken kun je het volgende aanhouden:
• koele, heldere types: stralend wit waarbij het lijkt of er wat blauw is toegevoegd;
• warme types: crème wit waarbij het lijkt alsof er wat geel is toegevoegd;
• koele en warme types: offwhite, ook heel geschikt voor gedempte types.
Wat jouw ideale wittint is, kun je tijdens een kleurenanalyse ontdekken mits dit een specifieke vraag voor het imagoadvies is. Daarbij kijk ik onder andere naar de kleur van je tanden en je oogwit. Ik doe dit niet altijd standaard tijdens de kleurenanalyse maar voor het geval je wilt gaan trouwen in het wit, of je al heel lang opzoek bent naar de ideale witte blouse, is dat echt leuke kennis om achter te komen.

witte balloon jeans met rode top en zwart vest
witte balloonjeans met rode top en zwart vest

Draag je witte broek het hele jaar door

Het grootste voordeel van een witte broek in je collectie (mits niet te dun van stof of te kort van model natuurlijk): je kunt deze broek het hele jaar door dragen. Je maakt er in het najaar en winter frisse combi’s mee en in de lente en zomer oogt het direct zomers. Ik zeg er wel bij dat een witte broek met regenachtig weer niet bijzonder praktisch is :-).

witte cropped jeans met top in panterprint
witte cropped jeans met top in panterprint

Hoe houd je jouw witte (jeans)broek schoon?

Het meest gehoorde excuus om geen witte broek te dragen, is dat wit zo besmettelijk is. Ergens is dat zo en aan de andere kant: je kunt er gewoon rekening mee houden. Mijn ervaringstips voor jou:
• zorg dat je een goeie vlekkenspray of baking soda in huis hebt voor het geval je toch gemorst hebt zodat je de broek in kunt sprayen voordat je ‘m gaat wassen;
• check elke keer dat je jouw witte broek wilt wassen, of er ergens een vlekje zit, na wassen gaan vlekken er niet snel meer uit;
• was alleen met andere witte kledingstukken;
• voorkom vlekken en leg een theedoek, servet of schort over je schoot tijdens het eten;
• let op waar je gaat zitten en neem als je onderweg bent desnoods een linnen tasje mee in je handtas, dan heb je altijd een schoon stukje om op te zitten;
• pas op met zonnebrandcrème op je benen – laat de crème eerst goed intrekken voordat je jouw witte broek aantrekt;
• wil je jouw offwhite broek iets witter krijgen? Dan voeg je een witwasmiddel toe aan je was met optische witmakers (geen bleekmiddel!) en zal je broek steeds ietsje witter worden.

chique witte pantalon (culotte) met donkerblauwe, wijde blouse
tijdloze chique witte pantalon (culotte) met donkerblauwe, wijde blouse

Kies je stijl en het juiste model

Alle drie de broeken die ik je in deze blog laat zien, gaan nog jaren mee. Je ziet dat er klassieke, tijdloze combinaties mee gemaakt kunnen worden maar ook vrolijke meer trendy combi’s. Het is daarom belangrijk om goed uit te zoeken welke modellen en stijlen bij je passen. In het geval van een witte jeans heb ik een leuke gastblog geschreven voor webwinkel Love, Peace & Joy die jou wegwijs helpt bij het vinden van een fijne jeans. Van het duurzame merk waarover de blog gaat, is dit jaar een toffe witte jeans te krijgen. Voor de andere witte broeken dan jeans raad ik je aan eens wat verschillende modellen te passen.

En natuurlijk ben je van harte welkom om te onderzoeken welke stijlen bij je passen en welk model het mooiste is voor jouw figuur!

witte balloon jeans met verschillende soorten contrast
witte balloonjeans met verschillende soorten contrast

Details

Wat een witte jeans nog wat extra karakter geeft zijn de kleuren en soorten van de stiksels. Vergeet niet om op de details te letten als je opzoek gaat naar een mooi exemplaar!

Welke combi vind jij het meest aansprekend voor jou? Smaakt dit naar meer? Dan kun je nog veel meer combinaties ontdekken op Pinterest, ik heb 36 outfits verzameld die ik afgelopen 3 jaar heb gedragen.

Meer weten?

Krijg jij na het lezen van dit blog zin om op ontdekkingstocht te gaan naar jouw ideale kleuren, stijlen en pasvormen? Neem gerust contact met me op. Wie weet kan ik je helpen bij een of meer van de vragen die je hebt over kleding!

Foto’s: Merijntje Betzema