Beugelloze bh’s, een persoonlijke ervaring

Voordat ik het thema ‘bh’s, borsten & lingerie’ aan de orde wilde stellen in de community ‘ontdek jouw kledingstijl’ ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. Zelf ervaring opdoen met andere dan de standaard oplossingen van een gewone beugel bh … !

In deze podcast komen mijn eigen ervaring met het dragen van beugelloze bh’s en een paar laatste puntjes aan de orde die ik afgelopen weken nog niet heb behandeld. Linkjes naar merken die ik in mijn podcast noem of naar webwinkels, vind je onderaan dit bericht.

Luister de podcast hier:

Liever lezen? Lees hieronder het hele verhaal mét alle tips uit de podcast.

Een persoonlijke ervaring

Goed. Om maar met de deur in huis te vallen: mijn borsten zijn niet zo groot. Dat heb ik vroeger als een probleem ervaren maar inmiddels kan ik met meer liefde naar hen kijken.

Kleinere borsten hebben betekent niet dat de cupmaat op A of B zit en naar mate een vrouw ouder wordt verandert de cupmaat. Dankzij borstvoeding en een zwaarder gewicht heb ik nu zeker D als cupmaat. Mijn omvang is nog steeds 75. Geen heel moeilijke maat zou je denken. En toch was het altijd een heel gedoe om de juiste beugel-bh te vinden.

Het gras lijkt altijd groener…

Wat heb jij als lezer aan deze boodschap: het gras lijkt altijd groener bij een ander! Ook als het gaat om het vinden van een fijne bh versus jouw cupmaat en die van een andere vrouw. Vergelijken is geen oplossing om je beter te leren voelen over jezelf.

In mijn gesprekken met de vrouwen die ik coach blijkt steeds weer dat zowel grotere borsten als kleinere borsten voor diverse soorten problemen zorgen.

Voor mij werden bh’s met beugels steeds irritanter en vervelender dan ze ooit waren geweest. En dankzij de gesprekken in de community en mijn gesprekken en de massagebehandeling bij Simone Penners ben ik gaan onderzoeken wat bh’s zonder beugel voor me konden doen.

Uiteindelijk bevallen de naadloze tops met of zonder padding me het beste. Dus die hemdjes met elastische band onder de borsten die niet te strak zit en die je over je hoofd aantrekt. Ook wel croptops genoemd.

Ik was er nog niet klaar voor om de vorm te accepteren die mijn borsten van zichzelf hebben …

De hemd-achtige modellen droeg ik aanvankelijk in de variant van sport-bh mét push-up. Ik was er nog niet klaar voor om de vorm te accepteren die mijn borsten van zichzelf hebben … Een handig figuurweetje: grotere borsten laten je taille optisch smaller lijken! En ja, dat wilde ik op dat moment.

Maar de push-up ging me irriteren want die drukte ook op de borsten en zodoende ging ik opzoek naar een top die lekkerder zou zitten.

Op aanraden van dames uit deze community begon ik te experimenteren met de exemplaren van Hunkemoller die naadloze strappy tops worden genoemd, en ik kan jullie nu uit eigen ervaring vertellen: die zitten echt fijn. De padding kan eruit zodat ze ook geschikt zijn voor warmer weer of sowieso als je geen padding wilt dragen.

Twee nadelen

Zijn er alleen voordelen? Nee, ik heb ook 2 nadelen ontdekt die ik jullie wil noemen:

Nadeel 1: ik was de uitneembare padding in een waszakje. Ondanks de waszakjes en 30 graden wolwas die ik draai laat het laagje zachte stof wat geplakt zit op het schuimlaagje op den duur na intensief gebruik los.

Nadeel 2: hoe goed ik ook heb gezocht ik kan deze versie van topjes niet vinden in een katoenen of bamboe (bio/fair) uitvoering als ik ook de padding wil behouden en de sluiting op de rug niet wens. Zonder padding zijn deze topjes bij de Hema in een ‘duurzame’ bamboe versie te koop. Ook bij merken als Organic Basics kom ik niet tegen wat ik zoek, ik vind alleen topjes met sluiting op de rug.

Conclusie: ik ben om!

Ondanks de 2 nadelen ben ik helemaal om: ik draag geen bh’s meer met een beugel en liefst draag ik de exemplaren die ik als hemdje over mijn hoofd kan trekken zonder irritante sluiting op de rug.

Het mooiste is: mijn borsten maatje 75 D zijn er niet slapper op geworden! In tegendeel: ik heb het idee dat ze er prima bij staan! Mijn decolleté en de vorm van mijn borsten ziet er in de kleding die ik draag veel natuurlijker uit. Ja, iets minder vol dan met een push-up maar inmiddels ben ik eraan gewend en accepteer ik ook dit stukje van mijzelf.

De podcast met Simone Penners kun je hier terugluisteren.

Voordelen van de naadloze strappy top

  1. er knelt niets, geen bandjes en geen randjes, geen push-up onderdelen die te veel drukken of de sluiting van de achterkant met al die irritante haakjes die me gaan irriteren (en die nooit echt goed passen of na het wassen weer anders zitten dan toen ik de bh kocht.);
  2. ze zijn niet duur*;
  3. kleding valt mooi over de naadloze top heen; je hebt geen last van rare uitstulpingen van de padding die uitsteekt onder een t-shirt want de padding die aanwezig is loopt ‘zacht’ weg over de borst. Of je laat de padding weg. Ook mooi;
  4. er knelt geen band om eventuele vetjes op de rug zodat kleding mooi glad valt, ook op de rug. Dat vind ik echt een pluspunt naast het draagcomfort;
  5. het is wel even zoeken maar er zijn zeker verschillende soorten en modellen te vinden in verschillende kleuren van deze variant bh’s, zonder en met kant, in strak design of romantische looks;
  6. een kledingstuk met v-hals is ook super handig met zo’n strappy top – je hebt geen extra hemdje nodig want je decolleté valt meestal binnen het hemdje. Tenzij je jouw decolleté wél extra wilt laten zien natuurlijk. Dan is dit voordeel voor jou een nadeel.

*ook die vraag uit de community beantwoord ik hiermee: moet lingerie altijd duur zijn om goed te zijn? Nee. Maar hou er rekening mee dat dingen die goedkoop gekocht zijn vaak ook sneller stuk gaan. Goedkoop is in mijn ogen vrijwel altijd duurkoop.

Ik zal na de ervaring die ik nu heb opgedaan met dragen van de beugelloze bh’s opzoek gaan naar een duurzame variant die ook goed van kwaliteit is maar helaas heb ik ondanks vele pogingen nog niet gevonden wat ik zoek omdat de beugelloze bh’s vaak toch weer een sluiting op de rug hebben of als het dan hemd-achtige modellen zijn, zit er geen padding in. Dus wie de gouden tip heeft op duurzaam gebied? Deel hem met ons!

Voordelen van de sport(crop)top

  1. deze bh’s drogen snel, handig met wassen maar ook als je snel last hebt van zweet;
  2. de zwaardere varianten van de sport bh maken je borsten kleiner (wat ook weer een tip is voor degenen die daar een oplossing voor zochten);
  3. echt mooie sport bh’s die ook nog duurzaam zijn, vind je van het merk Röhnisch;
  4. de wijze waarop de bandjes van sport bh’s zijn verwerkt geven bovendien de zwaardere borsten ook steun.

Links naar verschillende oplossingen en merken

Mijn favoriet dankzij de tips uit mijn community vind je hier.

Website met duurzame oplossingen voor wat betreft sport bh’s waaronder het merk Rönisch vind je hier.

Websites met duurzame oplossingen voor wat betreft beugelvrije bh’s anders dan de strappy croptop: woronstore.com/ en supergoods.be/

Lijst met alleen maar duurzame lingeriemerken in verschillende stijlen vind je hier.

Iedereen is uniek!

Tot slot: Iedereen is anders en iedere situaties is anders. Merk je dat een omschrijving, tip of oplossing niet bij jou past? Voor specifieke vragen, neem gerust contact met me op om te kijken of ik je binnen een van mijn sessies kan helpen.

Reageren op deze persoonlijke ervaring? Aanvullende tips? Deel het in de community ‘Ontdek jouw kledingstijl’ op Facebook en word ook lid!