Altijd tijd voor blauw

Altijd tijd voor blauw

In mijn community organiseer ik een challenge. De colorsplash challenge. Elke dag verschijnt er een nieuwe kleur. Over een aantal van de te bespreken en te dragen kleuren heb ik blogs geschreven, over blauw nog nooit! Blauw is zo’n vertrouwde kleur dat ik vergat erover te schrijven terwijl ik altijd tijd en ruimte maak voor blauw. In the spotlights: blauw.

Van blauwe vesten naar jurken naar panty’s naar schoenen. In de garderobe van Merijntje ontbreekt blauw niet! Foto’s: Yvonne Renckens

Technische kenmerken van blauw

Blauw wordt gezien als de koelste kleur uit het spectrum. Voeg je rood toe aan blauw dan wordt de blauwtint warmer, richting paars. Voeg je geel toe aan blauw dan wordt de blauwtint warmer richting turquoise en petrol of nog verder richting groen.

Mensen met een koele ondertoon in hun gelaat (huid, haar, lippen, ogen) zien er fris uit met blauwe kleuren. Je krijgt roze of framboosrode lippen als je blauwtinten draagt en een roze blos op de wangen. Heb je een warme ondertoon dan maakt echt koelblauw jou waarschijnlijk bleek, worden dieperliggende schaduwen donkerder.

Kobaltblauw vest over blauwe jurk met dessin in verschillende tinten als roze, groen en geel. Foto: Yvonne Renckens

Betekenissen van blauw

Over het algemeen heeft blauw de betekenis van betrouwbaarheid, rust, voorspelbaarheid. Blauw kan als je het draagt, een gevoel van structuur geven, ritme en regelmaat. Maar draag je blauw in te grote hoeveelheden of te vaak? Dan kan het je een streng effect geven over hoe denkt over jezelf en hoe je handelt naar anderen in je omgeving. De politie heeft niet voor niets blauw als bedrijfskledingkleur: betrouwbaarheid, gezag, overwicht.

Tijdens de colorsplash challenge ontdekken we samen dat vrijwel iedereen blauw associeert met de frisheid van water, de eindeloosheid van een blauwe lucht. Woorden als vrijheid, openheid, neutraal en veilig komen al snel naar boven.

Koelblauw staat voor het vijfde chakra en dit wordt het keelchakra genoemd. Dit chakra staat voor communicatie, jezelf laten horen, zingen. Het staat ook voor het omgekeerde van naar buiten treden: de stilte kunnen vinden, kunnen luisteren, je kunnen afsluiten voor prikkels.

Voor de visuele uitstraling van bedrijven (branding, huisstijl, logo) wordt vaak gekozen voor blauw omdat dit een zakelijke uitstraling geeft maar ook vanwege het vijfde chakra, communicatie en het algemene beleven van betrouwbaarheid.

Schakeringen van blauw

De schakeringen van blauw lijken eindeloos, misschien omdat het in de natuur zoveel voorkomt? Ik weet het niet maar ik hou van hun namen: indigo, nachtblauw, cyaan, kobalt, aqua, koningsblauw, navy, frisblauw, babyblauw, lavendelblauw of diepblauw. De meer warme tinten blauw zijn petrol en turquoise.

Ring met stukje Delfts Blauw Porselein, gekocht bij LiAtelier in Groningen. Foto: Merijntje Betzema

Persoonlijke geschiedenis

Vanaf mijn kindertijd heb ik een zwak voor blauw. Ik had een kruidentuin en ik zaaide daar graag kruiden en bloemen in blauwtinten. Van komkommerkruid tot ridderspoor tot korenbloemen tot vergeet-mij-nietjes, tot allerlei soorten klokjesbloemen. Ik mengde ze wel met andere tinten zoals roze maar blauw trok altijd mijn aandacht. In mijn puberteit verzamelde ik allerlei soorten blauwe flesjes en kocht ik Chinese porseleinen kommetjes met blauw geglazuurde afbeeldingen. De flesjes hebben vele jaren op mijn oude kinderkamer op zolder gestaan.

Op mijn 14e had ik een blauwe bloes met witte stipjes, die droeg ik graag. Het moment dat ik oog in oog sta met het kunstwerk van Yves Klein is onvergetelijk. Ik word opgezogen door de geweldige blauwe kleur. Een groot vlak geverfd in wat heet Yves Klein Blue of zelfs gepatenteerd is door de kunstenaar als International Klein Blue (IKB) – een ultramarijnpigment. Toch bedenk ik niet dat ik deze kleur kan dragen. Op de kunstacademie droeg ik veel zwart omdat ik me hier zo veilig in voelde. Zwart voelt nog steeds veiliger voor mij dan blauw. Ik ben pas echt bewust voor blauw gaan kiezen tijdens mijn opleiding tot image consultant.

Blauw geeft mij alles wat ik nodig heb: een uitstraling die volledig in balans is met wie ik ben zowel technisch als op basis van mijn karakter. Het helpt me bovendien om structuur te houden in mijn creatieve en dikwijls chaotische brein. Als ik niet weet wat ik aan wil trekken, pak ik blauw. Mijn liefste jurk is frisblauw. Kleding die de tand des tijds kan verdragen, is blauw.

Mijn meest krachtige kleur blauw: kobalt. Foto: Yvonne Renckens

Mijn meest krachtige kleur blauw – kobalt

Kobaltblauw is echt mijn meest krachtige blauw op dit moment. En dat is bijzonder want kobaltblauw wordt gezien als een warmblauw waarbij ik een koel type ben. Kobalt laat me stralen, geeft zelfvertrouwen, energie en moed. Als ik deze kleur draag heb ik overal gesprekken en kost contact leggen me weinig moeite.

Aan het einde van een van de holistische massages die ik ontving bij Simone Penners kwam deze kleur op mijn netvlies, zó sterk en helder dat het me overweldigde: hallo intuïtie. Mijn geheime wapen op allerlei gebied.

Pas vanaf dat moment, die massage met deze overtuigende kleurbeleving, ben ik gaan beseffen hoe ik grote en kleine beslissingen op basis van intuïtie neem terwijl ik als blauw type toch enorm hou van weloverwogen beslissingen die gefundeerd gemaakt worden blijkt mijn basis altijd intuïtief te zijn. Sindsdien spreek ik ook vrijuit over de betekenis van kleur.

Kindertijd en invloed op kleurbeleving

Het dragen van bepaalde kleuren in je kindertijd heeft een groots effect op wat je op latere leeftijd gaat dragen. Je kunt een bepaalde afkeer ontwikkelen voor specifieke kleuren omdat er zulke belangrijke belevenissen aan vastkleven. Zo vertelde een klant mij eens dat ze op een nonnenschool gezeten had waar de nonnen streng waren én donkerblauw droegen. Het zorgde er bij haar voor dat ze nooit vergat hoe streng blauw voelde. Je kunt je voorstellen dat het op die manier geen pretje is om blauw te dragen. En dat het heel wat van je kan vragen om de kleur weer te dragen, als je dat al wilt.

Blauw gecombineerd met groen voor een frisse uitstraling. Foto: Ellen Das / Love, Peace & Joy

Tips: Blauw combineren

Blauw is een neutrale basiskleur die je met heel veel andere kleuren kunt combineren. Ik deel een aantal tips voor koele en warme types en zal je ook vertellen wat het effect is van de kleurcombinatie.

Combinatietips om blauw met andere kleuren te combineren:

Blauw met groen: frisse verbindende look.
Tip voor koel: groen met meer blauw in zich wordt koeler groen (emerald).
Tip voor warm: groen met meer geel in zich wordt warmer groen (grasgroen).

Blauw met paars: serieuze diepere look.
Tip voor warm en koel: paars heeft warmte (rood) en koel (blauw) in zich, kan dus voor beide karakteristieken. Paars is diep en is daarom geschikt voor diepe types.

Blauw met lila: zachte spirituele look.
Tip voor warm en koel: lila heeft warmte (rood) en koel (blauw) in zich, kan dus voor beide karakteristieken. Lila heeft ook wit in zich en is daarom ook geschikt voor lichte types.

Blauw met rood: klassieke krachtige look.
Tip voor koel: rood met meer blauw wordt koeler rood (framboos).
Tip voor warm: rood met minder blauw en meer geel wordt warmer rood (tomaat)

Blauw, wit en rood met elkaar gecombineerd in een dessin. Foto: Ester Verheijden voor Love, Peace & Joy.

Blauw met rood en wit: klassieke look met vleugje marine.
Tip voor koel: pak een frisse heldere wit.
Tip voor warm: pak een crèmekleurige wit.

Blauw met zwart: mystieke chique look.
Tip voor warm en koel: zwart kan voor koele en warme types, het is een diepe kleur en als zwart geen off-black is dan is het een kleur voor heldere types.

Blauw met geel: opvallende creatieve look.
Tip voor koel: geel met blauw in zich wordt koeler geel (citroen).
Tip voor warm: geel met rood in zich wordt warmer geel (geeloranje, oker).

Blauw met oranje: uitgebalanceerde verrassende look.
Tip voor koel: oranje is bij uitstek warm, kijk hoeveel oranje je kunt hebben voordat het teveel wordt voor je koele ondertoon.
Tip voor warm: oranje naast blauw zorgt ervoor dat je de koelte opwarmt.

Blauw met roze: liefdevolle én krachtige look.
Tip voor koel: magenta, framboos, fuchsia zijn voorbeelden van koele roze tinten.
Tip voor warm: zalm, zacht koraal, nude en oudroze zijn voorbeelden van warme roze tinten.
Voeg aan al deze roze tinten wit toe en je krijgt roze tinten geschikt voor lichtere types.

Blauw gecombineerd met (zacht)roze geeft een zachte en toch krachtige look. Foto: Merijntje Betzema

Het plezier van sjaals

Met sjaals kun je kleding die eigenlijk niet helemaal bij jouw ondertoon (koel of warm) past toch dragen: kies een sjaal in een blauwtint en draag deze op een top die je eigenlijk niet meer droeg omdat hij te warm was voor jouw natuurlijke kleurenpalet. En andersom: draag een warme tint sjaal op een blauwe top die je niet meer droeg omdat je warme kleuren bent gaan dragen die beter bij jouw ondertoon passen. Alle kleurencombinaties die ik hierboven heb omschreven kun je uiteraard ook maken met mooie sjaals in die kleuren!

Sjaals in diverse blauwtinten en verschillende dessins. Foto’s: Merijntje Betzema

Een compliment

In de community kreeg ik zo’n mooi compliment toen de kleur blauw werd besproken en gedragen tijdens de challenge! Een van de leden herinnert mij zich ‘in blauw’. Ook vanwege de lievelingsjurk die op staycation is bij mij (ik heb haar gekocht hoor!).

Herinner jij je ook mensen in een specifieke kleur? En zou jij zelf herinnert willen worden met een specifieke kleur? Wil je jouw kleuren graag samen met mij ontdekken en leren hoe je ze binnen jouw kledingstijlen kunt toepassen? Je bent altijd welkom om samen met mij op ontdekkingstocht te gaan door jouw ideale kleurenpalet, stijlen en kleding te vinden passend bij je figuur, een garderobe-check bij je thuis … het kan allemaal. Bekijk de mogelijkheden in mijn aanbod.

De jurk van Outfit Library LESS op staycation bij mij. Foto: Sjoerd Kulsdom